2008. december 10., szerda

Frittmann foraltban is a legjobb

Vizezik és túlcukrozzák a forralt borokat

Szeged - A szegedi karácsonyi vásárokon kapható fehér forralt borokat ízlelgettük és osztályoztuk Pelle László borszakértő segítségével. Az 53 éves szakember szerint sok helyen vizezik és túlcukrozzák a meleg nedűt.

Nincs is jobb dolog annál, mint egy ködös, esős napon iszogatni egy jó pohár forralt bort a szegedi karácsonyi vásárokon. A nyolc helyszínen árult nedű osztályozására Pelle Lászlót, a Szegedi Borbarátok Társaságának tagját, borszakértőt, az egyetem borkóstoló szemináriumának előadóját hívtuk segítségül. Arra is megkértük az 53 éves szakembert, hogy 1-től 10-ig osztályozza a megkóstolt italokat. Körutunk a Széchenyi térrről vezetett a Dugonics téren keresztül a Dóm térre.

Széchenyi tér: a kesernyéstől az émelygősig

Az ízkorzót Péter Ferenc standjánál kezdtük a Széchenyi tér Takaréktár utca felőli részén. Megtudtuk, hogy az alkoholos ital Frittmann János olaszrizlingjéből készült, és húsz literben 1 kiló húsz deka cukor van. – Ennél rosszabbal ne találkozzunk ezen az estén. Kicsit édes, de a fahéj mellett érezni a bort is. 6-7 pontot adok rá – értékelte a kólával egyébként megegyező cukrozású forralt fehérbort Pelle László. Következő állomásunk Lehőcz József bódéja volt a Széchenyi tér közepén. Odafelé tartva képet kaptunk a szakértőtől a „szent négyességről" is: kevés cukor mellett fahéjnak, szegfűszegnek, citromnak vagy narancsnak kell a forralt borban lennie – hallottuk az egyáltalán nem bonyolult receptet. Igazi gyümölcsdarabot azonban csak a Dóm tér két standján – Katlan Tóninál és a Híd étterem bódéjában – fedeztünk fel italunkban. Lehőcz József borát melegebbnek éreztük az előzőnél, amit Pelle László azzal egészített ki, hogy igazán csak a fahéjat és a cukrot lehet érezni rajta. Nem is adott 3 pontnál többet rá. A domaszéki Renekor Bt. forralt bora a tér Kárász utca felőli részén félédes cuvée-ból készült, de azt már nem tudták megmondani, hogy kinek a borából.

Pelle László borszakértő kóstol és értékel: a legfinomabb szegedi forralt borra is csak hat-hét pontot tudott adni
Pelle László borszakértő kóstol és értékel: a legfinomabb szegedi forralt borra is csak hat-hét pontot tudott adni. Fotó: Segesvári Csaba

– Nem érzek benne annyi illatot, íze kesernyésebb a többinél. Ez nem lenne baj, ha nem tudnánk, hogy félédes cuvée az alap. Visszafogott a fűszerezése is, gondolom, ezen is spórolni akart a készítő – ízlelgette az italt a több mint három évtizede borkóstolással is foglalkozó férfi. Hogy 4 pontot adott a borra, az csak a hozzáadott kevesebb cukornak volt köszönhető. A vele szemben levő kaposmérői Szigeti Grill Kft. itala nyerte körutunkon a nap legédesebb forralt bora címet. – Émelygős, kicsit pacsulis. Erre szokták mondani, hogy nőies, csúszós. Kettes-hármasnál többet nem érdemel, csak a cukrot érezni rajta. Az utolsó két helyen ráadásul már nyújtást is éreztem. Az eladók felvizezték a nedűt – magyarázta Pelle László.

Vizes hangulatú Dugonics tér

A Dugonics téri Béke tanszék forralt bora azonban még ezeknél is vizesebb volt. Hiába szolgálták fel a Széchenyi térieknél elegánsabb nyakas pohárban, csak a beltartalmat értékelhettük. – Erősebb a szegfűszeg benne, az ital víztartalma úgy 20-30 százalék lehet. Mondhatni, a víz dominál benne a bor helyett. Emiatt 2-est adok rá – mondta a szakértő.

Gyümölcsös Dóm tér

A fővárosi Katlan Tóni Kft. a fogadalmi templom bejáratához legközelebb eső Dóm téri bódéjában kis narancsdarabbal együtt szolgálták fel italunkat. – A bort ebben sem érzem igazán, mégis a második legjobb eddig. A gyümölcs érződik a borban, 4-5 pontot ér – értékelt Pelle László, akivel kicsit feljebb már Pásztorné Csányi Erzsébet száraz zalagyöngyéből készült borát teszteltük. – Benne van a borjelleg, a zalagyöngye pedig tökéletesen megfelel alapanyagnak. Nem egy felső minőség, de nincs is túlhígítva. 5 pontot adok rá, mert a bor savasságát is érzem a számon – dicsérte az italt a szakember.

Karácsonyi bortúránkat a Híd étterem standjánál fejeztük be, közel az Aradi vértanúk teréhez: a mazsolával együtt tálalt meleg ital gyümölcsössége elnyerte tetszésünket, de a bort a szakértő itt is vizesnek találta. – Bármennyire is rossz a bor, ha azt nem vizezik, érezni kell a savakat benne. Csak a korrekt gyümölcsösség miatt tudok 3,5 pontot adni erre – magyarázta Pelle László, aki azt mondta, nagyjából ilyen minőségű forralt borokra számított a szegedi karácsonyi vásárokban.


Kiss Gábor Gergely
Délmagyarország

Nincsenek megjegyzések: