2008. május 9., péntek

alföldi boros cikkek (vajdaság)

A nedű, ami átfolyik a határon

Feltámad a Szerémi borvidék

A délvidék borai lassan újra visszakapják azt az elismerést, amitől méltatlanul fosztotta meg történelmi korok szőlőtőkét is felforgató viharai. Frittmann János a Kiskunsági borvidék alkimistája idén, 2007-ben a Magyar Bor Akadémiától elnyerte az év borásza címet. A szőlészek kastélyának kapuján az új generáció képviseletében pedig egy határon túli magyar mágus, Maurer Oszkár kopogtat.
A harmincas évei derekán járó, igaz beszédű vajdasági fiatalember – aki már 21 éves kora óta foglalkozik borkészítéssel – múlthét pénteken a 2004. december 5-i népszavazás emlékezetére rendezett kerekasztal-beszélgetést követően tartott egy borkóstolóval egybekötött előadást az ősi magyar borvidékekről, szőlőfajtákról és a magyar ember becsületéről. A családias hangulatú gasztrofilozófiai ankéten először a bakator szőlőből készült különleges fehérbort kóstolhattuk. Ez a fajta akár húsz méter mélyen is a földbe engedi gyökerét, így a legnagyobb szárasságban is vízhez jut öntözés nélkül. A tőkék 70-80 évet is megélnek. Ezután a szerémi zölddel ismerkedhettünk meg. A nagyhírű Szerémi borvidék – ahonnan egykor egész délalföldet ellátták borral – a török bejövetelével szinte teljesen elpusztult. Maurer Oszkár az egyetlen, aki e fajtából készült nedűt újra hordóba tölti. Számomra a nap csúcspontja következett. Minden felhang nélkül, szinte egzakt hangvételben vezette föl az ifjú borász a Királyhalmán termesztett olaszrizlingből készült borát. Hagyományos gyalogműveléssel, ászokhordóban egy hektárról mindössze csak 1400 liter bor készült. Életem legfinomabb olaszrizlingjét kóstolhattam. Ezt a csodát egy különleges házasítás követte: olaszrizling, szerémi zöld és mézes fehér. A Skhytia. Mielőtt az aszús bianka és ezerjó szőlőszemekből készített „Ne felejtsd szavad” nevű desszertbort kóstoltuk volna, megismerkedhetünk az élénk piros színű kadarkával.
A borász elmondása szerint hisz abban, hogy a mára már egyedi, hagyományos feldolgozásnak és az ősi magyar szőlőfajtáknak köszönhetően, akár nemzetközi mezőnyben is komoly sikereket érhet el boraival. És a Szerémi borvidék – ahová ő maga ülteti vissza az elfeledett fajtákat – hamarosan feltámadhat.

DéCsé

Megjelent: Csongrád Megyei Napilap, 2007 decemeber 11.

Nincsenek megjegyzések: